Ja està constituit el jurat del I Certamen Literari Vila de Sencelles
03/06/2022
Passejada cultural d’estiu pel terme de Sencelles
12/01/2023
Show all

Aportació econòmica de la Fundació Mn. Bartomeu Oliver a les obres de l'església parroquial de Sencelles.

 

Durant la segona quinzena del mes d’agost de 2022 es van dur a terme importants obres de manteniment a la teulada de l’església parroquial de Sencelles. Aquesta actuació es va centrar, principalment, en tapar les múltiples goteres que a poc a poc s’havien anat obrint  a tota la coberta. La feina més àrdua es realitzà a damunt les capelles de les Ànimes, de la Mare de Déu del Carme i de Sant Joan, zona que havia quedat més malmesa arrel del darrer cap de fibló que sacsà el nostre poble. Per poder arribar a les zones més danyades i per tal de garantir seguretat als operaris, durant uns dies a la Plaça de la Vila s’hi instal·là una grua de gran tonatge amb braç i canastra, que superava amb escreix l’alçada de tot l’edifici. És important apuntar que als sencellers aquesta obra no ha suposat cap esforç econòmic, ja que el 100% s’ha pagat amb una part dels diners del Llegat Molinas (Can Garrover), un donatiu de 5000 euros que ha fet la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver i Amengual i alguna altre aportació que persones concretes havien entregat al senyor rector amb aquesta finalitat.   

 

Cal remarcar que tota la teulada i l’estructura que la sosté, foren construïdes l’any 1919. Per tant tenen més de cent any. Durant tot aquest temps han estat habituals les reparacions motivades per diversos factors: en primer lloc que no disposa de cap tipus de recer i que les ventades que venen de Tramuntana, sovint han estat molt inclements. Segon que els materials emprats llavors (teules, bigues i perllongues) han envellit com envelleix qualsevol cosa que te més de cent anys: per exemple les teules han quedat “rostides” a causa de la seva exposició constant al sol i a l’aigua, i la part de fusta, en part podrida a causa de les constants humitats. Tercer, que ha quedat obsolet el sistema d’anellatge original (les teules van fermades una amb l’altre amb fils de ferro ara totalment rovellats). Totes aquestes circumstàncies exigeixen la col·locació d’una nova teulada. Els arquitectes i altres pèrits que han visitat aquesta obra, han insistit molt en que aquesta tan sols és una actuació provisional que podrà aguantar fins a una nova ventada. La Parròquia, juntament amb el Bisbat de Mallorca està estudiant la viabilitat de l’obra major que es planteja. Els sencellers, si volem que es pugui mantenir en condicions òptimes la nostra església parroquial, ara admirada per propis i forans, ens hi haurem d’implicar i correspondre a les peticions de col·laboració que ben segur arribaran.   

La nostra Fundació, per voluntat de Mossèn Bartomeu Oliver, té un compromís més que demostrat amb la conservació del patrimoni religiós de Sencelles. Aquest cop hem considerat oportú destinar la partida pressupostària reservada a la restauració de bens mobles i artístics, a les obres del gran immoble que encobeeix aquelles.