Un any més la Fundació a la Festa del Llibre
04/02/2022
Presentació del llibre “La llegenda de l’Era Esfondrada”
04/02/2022
Show all

Presentació del llibre “Església i Guerra Civil”


(Maig-2021)En el marc de la Fira de Sencelles ha estat presentat el volum que recull les ponències i comunicacions presentades durant les «Jornades Societat i Església des d’una perspectiva històrica». Aquestes foren celebrades en el nostre poble i per iniciativa de la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver i Amengual, en el mes d’abril de 2019.

Durant la Restauració borbònica (1875-1931), l’Església apareix associada a la monarquia, al clientelisme, al vell model estamental i al militarisme. Aquesta Església va ser qüestionada profundament pel republicanisme burgès i pels moviments populars i obreristes. En temps de la II República, el catolicisme adoptà majoritàriament una actitud defensiva i sovint contrarevolucionària davant les polítiques que es derivaren de la Constitució de 1931. Arran del cop d’estat militar del 18 de juliol de1936, la jerarquia catòlica espanyola es posicionà oficialment a favor dels revoltats i es beneficià clarament del nou règim.

Ni la historiografia eclesiàstica general ni l’acadèmica en particular, no han afavorit la consolidació d’espais de debat entre la societat i les tradicions religioses. Amb la finalitat de crear un fòrum de debat, va sorgir en el sí de la nostra Fundació, la iniciativa promoguda per un grup d’estudiosos de la història i la cultura, de procedència diversa, als quals els unia la voluntat de facilitar encontres i debats d’interès cultural relacionats amb el factor religiós en la història.

Van prendre part a l’acte de presentació el president de la Fundació, el batle de Sencelles, els coordinadors de la publicació, Dr. Pere Fullana i Rafel Mas, i el Dr. Antoni Marimon.