Presentació del llibre Contarelles. Rondalles, llegendes i tradicions de Sencelles.
15/01/2018
Fons bibliogràfic de Sencelles
23/04/2018
Show all

Benedicció retaule st. Antoni Abat (s. XVI) de Sencelles.


Dins el marc de les festes dedicades al sant més popular de Mallorca, dissabte dia 13 de gener de 2018 el poble de Sencelles va festejar a Sant Antoni Abad. Al capvespre, a la Plaça de la Vila, es dugueren a terme les tradicionals beneïdes de bestiar i tota classe d’animals de companyia. Ja al vespre, l’església parroquial de Sant Pere va acollir la missa en honor del mateix sant. Al final de la celebració es va beneir i presentar el retaule restaurat de Sant Antoni de Vianna. Tots els que s’hi feren presents s’acostaren fins el lloc on està situat i Mossèn Joan Pons va procedir amb el ritual de benedicció.

Aquest retaule és una de les peces més emblemàtiques del patrimoni religiós senceller que podem datar entorn de 1582. És una obra treballada dins l’etapa de maduresa pictòrica de Mateu López, junior, a on s’hi destria una clara col·laboració de Mateu López, sènior.

Una part de la restauració del retaule de Sant Antoni ha estat possible gràcies a un important ajut econòmic aportat per la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver, entitat sempre atenta a la conservació i salvaguarda del patrimoni de la Parròquia de Sencelles. L’altre part s’ha pogut costejar mercès a les aportacions que han fet un bon nombre de persones i famílies, de Sencelles i de fora de Sencelles, convertint-los en mecenes del nostre patrimoni artístic i en benefactors antonians. En aquest sentit, per la festa de Sant Antoni de 2017, s’engegà una campanya de micro-mecenatge (crowdfunding) que ha donat uns resultats d’èxit que no s’esperaven. Al final de l’acte tots els col·laboradors han estat obsequiats amb un llibre editat per la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver, que recull un estudi històric del retaule signat per Jordi Llabrés i Sans.