Fons bibliogràfic de Sencelles
23/04/2018La Fundació organitza una visita cultural a Palma.
21/05/2018
La Fundació acull el treball de l'equip d'arqueòlegs que treballen a La Cova del Camp del Bisbe.
Un any més, l'equip d'arqueòlegs de la Cova del Camp del Bisbe estudia els rituals funeraris que dugueren a terme els pobladors més antics coneguts del nostre municipi. Cap al 1300 a.C., ara fa uns 3.500 anys, es construïren els primers poblats estables de navetes. Tal vegada la comunitat que visqué a Son Calusa o a Son Fransoi inhumava els seus difunts a la Cova del Camp del Bisbe, en terrenys actualment propietat de la Fundació Mn. Bartomeu Oliver.
Entre el 2013 i el 1017 s'ha excavat la sala més gran de les tres que conformen el complex funerari, així com l'avantcambra que dóna accés a les cavitats. Importants troballes s'han produït des de llavors. Ens trobem davant la primera excavació d'un jaciment d'època pre-talaiòtica a la zona d'Es Pla i la informació que s'està obtenint està canviant per complet la visió que fins ara es tenia d'aquestes comunitats a l'illa. Tradicionalment associades a ambients de costa i amb una economia fonamentalment ramadera, a la cova del Camp del Bisbe s'ha pogut conèixer la intensa activitat cerealística que desenvoluparen, així com la seva participació en xarxes d'intercanvi de gran abast que permetien l'arribada de productes exòtics a aquestes terres d'interior, com ara l'ivori d'elefant o el bronze.
Aquest any, però, els treballs de l'equip d'investigadors no es desenvolupen a la Cova, sinó a la seu de la nostra Fundació. Des de fa unes setmanes aquest espai s’ha convertit en el centre d’operacions del dit equip on hi realitzen l'estudi dels materials recuperats a la Cova durant aquest temps que han durat les campanyes d’excavació dutes a terme fins ara. També s’hi està duent a terme una intensa tasca de restauració dels objectes que, sense dubte, formen part del nostre llegat històric.
En mires a la propera Fira del Tercer Diumenge de Maig, les portes de la Fundació (C/ Eslésia 14) romandran obertes perquè tothom que ho desitgi pugui conèixer d'aprop els objectes que formaren part dels rituals funeraris de la Cova en tot el seu esplendor, així com les feines que arqueòlegs i restauradors hi estan desenvolupant. Una bona oportunitat per a curiosos i amants de la Història.