Mn. Bartomeu Oliver present a les primeres Jornades d’Estudis Locals de Sencelles
04/12/2017
Presentació del llibre Contarelles. Rondalles, llegendes i tradicions de Sencelles.
15/01/2018
Show all

Mn. Bartomeu Oliver present a les primeres Jornades d’Estudis Locals de Sencelles


Dins el context de les primeres Jornades d’Estudis Locals de Sencelles, celebrades els dies 1 i 2 de desembre de 2017, la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver va convidar a Jeroni Orell Jaquotot, a que montés una mostra de ploms eclesiàstics. Aquesta, forma part de la col·lecció de “plomets” que va començar a formar el seu senyoravi, Marià Jaquotot Molina, Senyor de Son Antic de Biniali.
Els ploms, també anomenats “pellofes” son una mena de fitxes en forma de moneda que van ser utilitzats en el dia a dia de moltes de les comunitats religioses amb una finalitat paramonetal. Durant segles, els capellans de les parròquies de casa nostra van utilitzar els ploms amb la doble finalitat de controlar l’assistència al res comunitari així com retribuir econòmicament la dedicació religiosa. D’aquesta manera, l’assistència era premiada amb el repartiment d’aquestes peces que s’acumulaven en mans de cadascú i fins que a l’acabament d’una mensualitat, eren bescanviats per moneda corrent.
En la vitrina que es podia visitar s’hi exposaren unes mostres dels diferents ploms que es coneixen de Sencelles, unes fotografies dels motlles que durant segles s’empraren per fabricar-los a la nostra parròquia (avui es guarden en el Museu Diocesà de Mallorca) i altres exemples destacats que procedeixen d’altres localitats.
Aquesta mostra acompanyava la comunicació Els ploms eclesiàstics de Sencelles que presentà a les Jornades el sr. Jaume Boada Salom, reconegut investigador de la numismàtica a les Illes Balears i autor de diverses publicacions referents a aquest tema.